SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
KLÄTTRING
Börja med klättring vad behöver man?
 
Det här behöver du för att börja klättra!

Inom klättringen finns det flera typer av discipliner, som kräver olika typer av utrustning. Den enklaste formen av klättring är Bouldering, där man endast behöver ett par klätterskor och krita. Ska man börja med topprepsklättring får man lägga till en klättersele, repbroms och en karbin.

 

Skor till klättring

Som nybörjare är det viktigt att man väljer en snäll sko, och med snäll sko menar jag en klättersko vars sula är platt och mjuk. När man väljer storlek, är det många klättrare som går ner en eller två storlekar. Men som nybörjare inom klättring och med en nybörjarsko blir det oftast bäst om man väljer den storlek man har till vardags.

 

Snörning, Kardborre eller Slipin/Mockasin

När man precis har börjat klättra kan klätterskor kännas obekväma, då är det smidigt om man väljer en sko med kardborre, eller en slipin/mockasin modell. Då går det snabbt och enkelt att ta av och på sig sina klätterskor. Något som ofta uppskattas av nybörjare.

 

Tänk på det här när du köper dig din första klättersko
  • Välj inte en för trång sko
  • Välj inte en sko där sulan är för styv. Leta efter en mjukare klättersko.

Sele till klättring

När man ska köpa sin första klättersele är det en bra idé att välja en där man kan justera lårvidden. Då ökar chansen att selen sitter bekvämt. Det är först när man börjar bli mer en mer rutinerad klättrare det kan löna sig att köpa en med fastlårvidd, detta gör man för att sänka vikten på selen.

Selen ska sitta ordentligt ovanför höftbenet, gör den inte detta är det fel storlek och/eller felaktigt åtdragen. Som nybörjare, behöver du inte särskilt många utrustningsslingor, dessa använder du för att hänga din kritpåse på, karbiner och repbroms på.

 

Att välja repbroms

En repbroms används för att säkra en klättrare som tar sig uppför en led, eller vid firning. Olika repbromsar fungerar på olika sätt och det är viktigt att du sätter dig in i hur precis den repbroms du använder fungerar och vilka typer av rep den är kompatibel med.

Det finns manuella och mekaniska repbromsar. Mekaniska repbromsar, kostar mer än vad en manuell repbroms gör. Många nybörjare väljer oftast att börja med en enkel manuell repbroms av ”hink” modell som de också kan kallas, det är även dessa som man använder när man tar grönt kort som behövs för att säkra på topprep.

 

Karbin till repbroms

När du köper din första karbin är det viktigt att du kommer ihåg följande två saker

  • Att det är en karbin gjord för klättring
  • Att det är en låskarbin.

Karbiner kommer i en mängd olika former och varianter. Tar du som nybörjare inom klättringen hänsyn till de två ovanstående punkterna har du kommit långt. 

 

Olika typer av krita

De allra flesta som klättrar gör just det med någon form av krita. Krita kan man hitta i flera olika former och förpackningar. På tub, kub, boll eller löskrita. Om man bouldrar kan man med fördel använda sig av krita på tub. Då blir det även mindre damm i klätterhallen. Som komplement, eller om du klättrar med rep, behöver du införskaffa dig en kritpåse och löskrita.

 
Vi stödjer KFUM Skellefteå